Hoe ziet jouw perfecte bruiloft eruit?

De liefde van je leven is op zijn knieën gegaan en jij hebt natuurlijk volmondig “JA” gezegd. Er moet een hoop geregeld worden: de stijl, de locatie, de gastenlijst, trouwkleding en nog veel meer. Maar maak je geen zorgen… met deze stappen helpen we jou op weg om je droombruiloft te organiseren!

perfecte-bruiloft

Trouwdatum plannen

Bespreek met elkaar wanneer jullie in het huwelijksbootje willen stappen. Kiezen jullie voor een bepaald seizoen of is de datum belangrijker? Houd ook rekening met de minder romantische factoren van een trouwdatum plannen. Jullie hebben vast een bepaald budget in gedachten en wanneer je op bijvoorbeeld een zaterdag wilt trouwen, kom je een stuk hoger uit in de kosten. Wanneer je gaat trouwen in de winter, kan dat juist aanzienlijk schelen in de kosten. En vergeet niet rekening te houden met het tijdsbestek. Hoe lang denk je nodig te hebben voor de organisatie van jullie huwelijk? En hebben jullie voldoende gespaard om de bruiloft te bekostigen? Bespreek met elkaar wat belangrijk is.

Bedenk een thema of stijl voor jullie huwelijk

De bruiloft hoeft nog niet helemaal uitgetekend te worden, maar maak bijvoorbeeld een lijst waarin duidelijk wordt wat jullie ongeveer willen. Nodigen jullie veel gasten uit of houden jullie het bij een intiem groepje? Trouwen jullie in Nederland of wordt het een romantisch huwelijk in het buitenland? Willen jullie de bruiloft ook een bepaald thema geven? Of hebben jullie gekozen voor een bepaalde stijl? Je kunt bijvoorbeeld samen met je partner een moodboard maken om de sfeer van jullie huwelijk te bepalen. Dit helpt je ook in de verdere planning van het huwelijk. 

Wat is jullie budget?

Jullie hebben vast een bepaald budget in gedachten. Bepaal samen wat jullie maximaal per onderdeel willen uitgeven. Het opstellen hiervan is het makkelijkste deel, maar kunnen jullie je er ook aan houden? Tip: bezuinig op de dingen die je minder belangrijk vindt. De kosten hangen af van de stijl waarin je gaat trouwen. Een bruiloft op een boerderij met een barbecue is betaalbaarder dan een klassiek huwelijk met een 5-gangen diner in een landhuis. Ga slim met je budget om, je kunt het namelijk maar één keer uitgeven. 

Decoratie op je bruiloft

Maak beslissingen

We snappen dat het moeilijk is om beslissingen te maken, maar je zult je hier toch overheen moeten zetten. Dus plan die trouwdatum en boek die trouwlocatie, je kunt er namelijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Vooral een populaire trouwlocatie moet snel vastgelegd worden. Zeker wanneer jullie op een zaterdag willen trouwen. 

Wie nodig je uit? Maak een gastenlijst!

Jullie hebben inmiddels de trouwdatum en de trouwlocatie vastgelegd. Dan kunnen jullie aan de slag gaan met het opstellen van de gastenlijst. Je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Hoeveel gasten kunnen er uitgenodigd worden op de trouw- en/of feestlocatie? Wat is jullie budget? Hoe meer gasten jullie uitnodigen, hoe hoger de kosten uitvallen. Bedenk met wie jullie de bruiloft zeker willen delen en schakel je plichtsgevoel uit. Het is jullie dag, dus jullie bepalen wie er mogen komen.   

Entertainment op je bruiloft

Uitnodigingen versturen

Zodra de datum is vastgelegd en de locatie is geboekt, is het tijd om iedereen op de hoogte te stellen. Stuur een save-the-date kaart of e-mail. Zo kunnen je gasten alvast de datum waarop jullie in het huwelijksbootje stappen, vrijhouden in hun agenda.  De officiële trouwkaart volgt later. Meestal een maand of twee voor het huwelijk. 

Wie gaat jullie helpen?

Bij de organisatie van jullie bruiloft kun je wel wat hulp gebruiken van anderen. Denk bijvoorbeeld aan een ceremoniemeester, hij/zij helpt jullie bij het plannen van de bruiloft en is daarnaast het aanspreekpunt voor de gasten, bijvoorbeeld vragen over het huwelijkscadeau en het inplannen van stukjes, acts en speeches. Op de dag zelf zorgt de ceremoniemeester dat het draaiboek in de gasten gehouden wordt en vormt hij/zij ook het aanspreekpunt voor de bedrijven die jullie hebben ingeschakeld. Zo kunnen jullie optimaal genieten van deze dag. Bedenk samen wie jullie weke taak willen toebedelen en vraag deze personen op tijd.

Weddingplanner_ceremoniemeesterGetuigen vragen

Een huwelijk heeft getuigen nodig. De getuigen zorgen er namelijk voor dat het huwelijks rechtsgeldig is. Dus zonder getuigen geen bruiloft. Wie heeft de eer om de rol van de getuige op zich te nemen? Kies mensen die speciaal voor je zijn, met wie je je verbonden voelt en die dichtbij jullie staan. 

Melding voorgenomen huwelijk

Voordat jullie kunnen trouwen, moet er eerst een melding van het voorgenomen huwelijk worden gedaan. Neem contact op met de gemeente voor de procedure. De getuigen moeten al bekend zijn en iedereen moet in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. 

Naamsverandering

Wil je je naam veranderen als je gaat trouwen? Bedenk dan welke naam je wilt aannemen. Het komt steeds vaker voor dat de vrouw haar eigen naam houdt. 

Yes! Jullie mogen gaan shoppen!

Je mag op zoek gaan naar een professionele bruidsfotograaf, de bruidstaart, bloemen en niet te vergeten: jullie trouwkleding! Ongeveer zes maanden voor het huwelijk kan de bruid op zoek gaan naar haar droomjurk. En wanneer de trouwjurk uitgezocht is, kan er ook alvast gekeken worden naar de bruidsaccessoires. De bruidegom kan ongeveer vier tot zes maanden voor het huwelijk op zoek gaan naar een perfect trouwpak

trouwpak_shoppenDraaiboek maken

Als jullie druk zijn met het plannen van jullie bruiloft, dan mag een draaiboek echt niet vergeten worden. Hierin wordt precies omschreven wanneer er wat gebeurt. 

Zoals je hebt kunnen lezen, komt er best wat kijken bij het plannen van je bruiloft. Doe daarom alles stap voor stap, in de juiste volgorde. We snappen dat je eerst wilt beginnen met de leuke dingen, maar wat heb je aan een bestelde bruidstaart als de trouwdatum nog niet vaststaat? Succes!

Veel gestelde vragen over Hoe ziet jouw perfecte bruiloft eruit?

Dat ligt geheel aan de planning. Wat is de locatie voor de fotoshoot, Ga je buiten trouwen, etc. Zorg voor een extra alternatieve binnen-locatie voor de fotoshoot, bespreek bij de trouwlocatie een passende oplossing voor een overkapping voor bruidspaar én gasten of een uitwijkmogelijkheid naar binnen. Maar vooral: Gebruik het slechte weer juist voor coole elementen in de fotoreportage en trouwfilm! Neem voor de shoot opvallende laarzen mee, een hartenparaplu, leuke plu's voor de bruidskinderen en eventueel transparante paraplu's voor de gasten. (voor een prikkie online te koop!)

Jazeker... zie hier onze top 5 voor de regenachtige trouwdag! 1. Back-up voor een binnen-locatie voor de trouwerij en het feest! 2. Gewoon buiten trouwen maar regel goede overkapping en toch maar nog een uitwijkplek binnen. 3. Maak ook foto's in de regen... gaaf! 4. Hippe laarzen voor coole fotoshoot buiten. 5. Hartenparaplu voor bruidspaar, transparante paraplu's voor de gasten en de kids leuke kidsplu's!
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media