De geschiedenis van de trouwring

Nu jullie druk bezig zijn met het plannen van de trouwdag in Limburg, ben je dus aangekomen bij het onderdeel "de trouwringen". Alle soorten, materialen, goudsmeden, juweliers en prijzen kom je hier op TrouweninLimburg.nl op allerlei andere pagina's wel tegen. Maar in dit artikel vertellen we jullie hoe het fenomeen van de trouwring is ontstaan. Want het kan toch niet zo zijn dat in een ver verleden een bruidspaar een soort van trouwringen om hun vinger deed, en daarna ook de buurman, vrienden familie, etc. Hierdoor verspreidde het zich tot iets wat we nu allemaal dragen. NEE... dit is de geschiedenis van de trouwringen!! Let op:

Vena Amoris...

Het ontstaan van onze liefdesringen begon aan de romantische oevers van de Nijl, al bij de oude Egyptenaren! Die Egyptenaren dachten dat vanuit de ringvinger van de linkerhand de 'Vena Amoris' (de ader van liefde) rechtstreeks naar het hart liep. Met die reden dragen sommige mensen daarom nog steeds hun trouwring aan de linker ringvinger.

De traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we eigenlijk geërfd van de Romeinen. Zij gaven elkaar bij het trouwen een trouwring als officiële belofte van trouw. Daarnaast was het een duidelijk statement dat man en vrouw aan elkaar zijn verbonden en dus niet meer vrijgezel zijn.

Het symbool van de trouwring

Een beetje zware kost misschien, maar de Romeinen zagen de trouwring als een eeuwige, oneindige cirkel... een symbool van eeuwigheid. Net als de tijd heeft een trouwring geen begin of einde. Het komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van een man en vrouw. In leven en dood en in voor- en tegenspoed. De opening in de ring heeft ook een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager.... Rare jongens die Romeinen...

De metalen voor de trouwringen

De Romeinse echtparen kozen in die tijd vaak voor een trouwring van ijzer. Later is dat langzaam overgegaan in andere materialen, zoals het zilver en goud. En met de komst van de echte goudsmeden in Nederland zijn de trouwringen vaak gesmeed van diverse soorten goud, platina zirkonium, edelstaal, e.d.

Het uitzoeken van de trouwringen

De trouwring werd vanuit de geschiedenis eerst vaak alleen door de vrouw gedragen. Het was dan een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. De man zocht de trouwring uit en gaf deze aan zijn aanstaande vrouw. Vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen. Tegenwoordig zoeken de aanstaande bruidsparen toch wel samen een trouwring uit.

Linkerhand of rechterhand

Je kunt de trouwring uiteraard dragen aan de hand waaraan jij dat wilt. Maar om even weer terug in de geschiedenis van de trouwringen te duiken, zie je dat in Nederland de protestanten de trouwring aan de rechter ringvinger dragen en de rooms katholieken deze officieel aan de linker. Binnen het islamitische geloof worden de trouwringen aan de rechterhand gedragen. En dan zijn er ook nog weer landen die hiervan afwijken.

Handig

De oude Egytenaren, bij wie het bestaan van de trouwring begon, droegen de ring links. Maar als je dus niet al te traditioneel of gelovig bent ingesteld, dan draag je de trouwring lekker aan de hand die jou het beste uitkomt. Een tip voor het gemak: ben je rechtshandig, draag de ring dan links. Ben je linkshandig, draag de ring dan aan de rechterhand. Handig toch?

Trouwring met een steen: de betekenis

Tegenwoordig wordt door de goudsmid steeds vaker een prachtige edelsteen toegevoegd. Deze edelstenen in de ringen hebben officieel een symbolische waarde. Zoals:

  • De robijn als symbool van het hart
  • De saffier als reflectie van de hemel
  • De diamant als baken van onverwoestbare liefde
  • Aquamarijn voor een gelukkig huwelijksleven
  • Maansteen voor tevredenheid
  • Turkoois voor innerlijke rust

De trends in trouwringen

Vanaf de eerste stalen trouwringen tot de meest geavanceerde metalen en combinaties van diverse materialen die momenteel verwerkt en gecombineerd worden zijn in de loop van die jaren diverse trends in trouwringen geweest. Laat je dan ook goed informeren en inspireren voordat op op zoek gaat naar de trouwringen die passen bij jullie stijl én budget! 

Leuke adresjes

Mynt Jewels & Watches

Mynt Jewels & Watches

merken en huiscollectie trouwringen
Jan van den Bragt Edelsmid - Trouwringen

Jan van den Bragt Edelsmid - Trouwringen

Speciale trouwringen
Silvrants Edelsmid

Silvrants Edelsmid

Keuze uit wel 1000 en 1 paar trouwringen

Ook interessant

Het decoreren van een bruiloft

Het decoreren van een bruiloft

Vind een trouwfotograaf die bij jullie past

Vind een trouwfotograaf die bij jullie past

Een trouwdag met slecht weer

Een trouwdag met slecht weer

Trouwringen: de mogelijkheden en trends

Trouwringen: de mogelijkheden en trends

Trends in bruidsfotografie

Trends in bruidsfotografie

Een weddingplanner ontzorgt

Een weddingplanner ontzorgt
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media