De keuze uit 4 verschillende categorieën trouwambtenaren

Zonder trouwambtenaar wordt er niet getrouwd! Dat geeft dus al aan dat de trouwambtenaren toch wel tot het belangrijkste onderdeel van jullie trouwdag behoren. Maar voordat je deze trouwambtenaar van de Burgerlijke Stand kiest, moet je wel eerst weten wat de verschillende mogelijkheden zijn om uit te kiezen.

Foto: Trouwambtenaar Sebastiaan | origineel, verbindend en persoonlijk!

Een trouwambtenaar is toch gewoon een trouwambtenaar?

Ja, een trouwambtenaar zal jullie huwelijk vertrekken, waarna je het eindelijk kunt uitroepen dat je getrouwd bent. Maar je kunt kiezen uit verschillende categorieën “trouwambtenaren van de burgerlijke stand”. Die keuze begint bij een trouwambtenaar van de burgerlijke stand in dienst van de Limburgse gemeente waarin jullie gaan trouwen. Maar daarnaast zijn er nog 3 verschillende mogelijkheden om een trouwambtenaar in Limburg te kiezen. Let maar op:

1. De Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand  in dienst van de gemeente

Jullie kunnen dus zelf een trouwambtenaar uit Limburg kiezen die in dienst van de gemeente is waarin jullie gaan trouwen. Iedere gemeente heeft daarvoor dus zelf trouwambtenaren in dienst. Het overzicht van deze trouwambtenaren staat op de website van de gemeente waarin jullie gaan trouwen. De kosten voor de trouwceremonie en voor de trouwambtenaren kunnen per gemeente verschillen. Deze Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van jullie keuze zal een afspraak maken om kennis met jullie te maken en de huwelijksvoltrekking door te nemen.​

2. De zelfstandige trouwambtenaar

Naast de gemeentelijke trouwambtenaren in Limburg zijn er in Nederland ook een groot aantal zelfstandige trouwambtenaren. Dit hoeft niet perse een trouwambtenaar uit Limburg te zijn, want de zelfstandige BABS mag in heel Nederland de trouwceremonie uitvoeren. Overigens zijn zij ook als trouwambtenaar bij een gemeente betrokken, want het is een bindende voorwaarde dat een zelfstandige trouwambtenaar in een Hollandse gemeente is benoemd en beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Uiteraard is de prijs voor de huwelijksvoltrekking door een de zelfstandige trouwambtenaar wel hoger dan van de gemeentelijke collega's. Maar daar heb je dan ook volledig maatwerk en betrokkenheid voor. Hou hierbij wel  rekening met de kosten voor de gemeente die ook nog betaald moeten worden. Deze zijn dus niet inbegrepen bij de kosten van de zelfstandige trouwambtenaar.

Foto: Sprekendeliefde | BABS Charlotte van de Velde

3. BABS voor een dag

De huwelijksvoltrekking is het meest bijzondere moment van jullie trouwdag. Maar het kan nog een stapje verder. Je mag als trouwambtenaar namelijk ook een familielid of andere burgers  vragen of hij of zij jullie trouwambtenaar (voor 1 dag) wil worden. Dit geeft wel een zeer bijzonder extraatje aan het trouwen in Limburg. Deze trouwambtenaar voor 1 dag moet daarvoor een verklaring van goed gedrag kunnen afgeven. Bij goedkeuring door de gemeente waarin je gaat trouwen wordt jullie persoonlijke trouwambtenaar in spé door de rechter beëdigd als  Ambtenaar van de Burgerlijke Stand voor 1 dag. Dit geldt overigens alleen voor jullie  trouwerij. Nog even een snelle klus na jullie trouwceremonie behoort dus niet tot de mogelijkheden! Tijdens jullie trouwceremonie moet er wel een officiële ambtenaar van de burgerlijke stand van de betreffende gemeente aanwezig zijn om te controleren of het trouwen wel volgens alle regels wordt gesloten en dus rechtsgeldig is. Ook hier zijn weer extra kosten aan verbonden. Dit is een landelijke mogelijkheid en geldt dus niet alleen voor jullie eigen trouwambtenaar in Limburg.

4. Een BN’er als trouwambtenaar

Het is ook mogelijk om een BN’er te boeken als trouwambtenaar. Eigenlijk is hiervoor geen aparte alinea nodig, omdat er 2 mogelijkheden zijn om een BNér als trouwambtenaar te boeken die al eerder op deze pagina zijn omschreven. Want er zijn een aantal BN’ers die gewoon zelfstandig trouwambtenaar zijn, zoals omschreven in alinea 2. Enkele bekende trouwambtenaren zijn Xander de Buisonjé, Dirk Zeelenberg, Peter Lusse, Jeroen Smits, etc. En andere BN’érs zou je kunnen vragen om jullie trouwambtenaar voor 1 dag te worden, zie alinea 3.

Wij hopen dat we jullie duidelijke info hebben gegeven over het kiezen van een trouwambtenaar in je eigen Limburg of juist elders in Nederland. Veel succes verder bij de voorbereiding op het trouwen en voor straks een hele fijne trouwdag gewenst, namens het team van TrouweninNederland.nl.

Leuke adresjes

Trouwambtenaar Sebastiaan

Trouwambtenaar Sebastiaan

Origineel, verbindend en persoonlijk!
Jakob Laning - Trouwambtenaar

Jakob Laning - Trouwambtenaar

romantisch met een gepaste dosis humor
Jeanette de Vos-Michel Trouwambtenaar

Jeanette de Vos-Michel Trouwambtenaar

Jullie ja-woord op een speciale manier
Liefde voor de Liefde

Liefde voor de Liefde

Voor de liefde rij ik door heel Nederland
BABS Bente

BABS Bente

zelfstandig trouwambtenaar noord-brabant
Trouwambtenaar Jeroen Smits

Trouwambtenaar Jeroen Smits

Een bijzondere dag, een bijzonder moment
MarryElle

MarryElle

Spontaan, persoonlijk en met humor
Trouwambtenaar Gerrit Doeland

Trouwambtenaar Gerrit Doeland

Bevlogen, enthousiast en betrokken
Lizette Welgraven | Trouwambtenaar

Lizette Welgraven | Trouwambtenaar

passie, humor en oog voor detail
De Magische Trouwambtenaar

De Magische Trouwambtenaar

for a happily ever after
Trouwambtenaar Mildred Nijhove

Trouwambtenaar Mildred Nijhove

humor, plezier en soms een beetje ondeugend
Trouwambtenaar Chris Mulder

Trouwambtenaar Chris Mulder

open, eerlijk, transparant, energiek, humoristisch, enthousiast!
Sprekendeliefde

Sprekendeliefde

Charlotte van de Velde - Trouwambtenaar
Trouwambtenaar Jan Wiersma

Trouwambtenaar Jan Wiersma

Persoonlijke huwelijksvoltrekking
Annemiek Drenth

Annemiek Drenth

De zingende trouwambtenaar
Trouwambtenaar Annemiek

Trouwambtenaar Annemiek

persoonlijke en frisse ceremonie
Babs Douwe Hoekstra

Babs Douwe Hoekstra

2023 trouwambtenaar in Married at first Sight!

Ook interessant

10 tips voor de zoektocht naar een trouwfotograaf in Limburg

10 tips voor de zoektocht naar een trouwfotograaf in Limburg

Een weddingplanner ontzorgt

Een weddingplanner ontzorgt

De geschiedenis van de trouwring

De geschiedenis van de trouwring

Hoe vinden we een trouwambtenaar die bij ons past?

Hoe vinden we een trouwambtenaar die bij ons past?

Vind een trouwfotograaf die bij jullie past

Vind een trouwfotograaf die bij jullie past
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media