Trouwen in Maastricht

Als je gaat trouwen, maak je met de gemeente afspraken over het sluiten van het huwelijk. Bijvoofrbeeld over de locatie, de trouwdatum en het tijdstip. Ook kun je afspraken maken over hoe de ceremonie eruit komt te zien. Er moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn als jullie elkaar het ja-woord geven. De getugien moeten meerderjarig zijn. Voor het gratis huwelijk zijn er minder mogelijkheden.

Voorwaarden om te mogen trouwen in Maastricht

  • Je mag niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Jullie moeten beiden tenminste 18 jaar oud zijn.
  • Je hebt geen bloedverwantschap met je partner, bijvoorbeeld (half)broer, (half)zus, kind. vader, opa, etc..
  • Als je onder curatele staat dan moet je toestemming aanvragen om te mogen trouwen.

Trouwlocaties in de gemeente Maastricht

In de gemeente Maastricht zijn een aantal officiële trouwlocaties, aangesteld door de gemeente. Als je voor zo'n officiële trouwlocatie kiest dan hoef je hiervoor geen vergunning of toestemming aan te vragen. Maar je mag ook voor iedere andere locatie in Maastricht toestemming aanvragen om daar te mogen trouwen. Als je op zo'n externe 'vrije' trouwlocatie wilt trouwen, dan kun je daarvoor bij de gemeente Maastricht een aanvraag als trouwlocatie voor 1 dag indienen. Zo'n vrije trouwlocatie moet uiteraard wel voldoen aan een aantal regels en voorzieningen.

Regels waar een zelf gekozen trouwlocatie aan moet voldoen:

  • Veiligheid in- en rond de locatie
  • Er mag geen parkeeroverlast zijn voor de omgeving
  • Er mag geen (geluids)overlast plaatsvinden
  • Er moet een kleedruimte voor de trouwambtenaar zin
  • De sanitaire voorzieningen moeten in orde zijn 
  • Het moet een locatie van goede zeden zijn
  • Er mag geen geluidsoverlast, etc., etc...

Trouwambtenaren van de gemeente Maastricht en meer..

De gemeente Maastricht heeft zelf een aantal trouwambtenaren in dienst van de gemeente, waaruit jullie kunnen kiezen. Deze zijn allemaal Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, ook wel BABS genoemd. Via bovengenoemde link zie je alle trouwambtenaren, in dienst van de gemeente Maastricht.

Zelfstandige trouwambtenaren

Naast de trouwambtenaren van de gemeente Maastricht mogen jullie ook een eigen zelfstandige trouwambtenaar aanstellen om jullie huwelijk te laten voltrekken. Dit moet je dan wel melden bij de gemeente. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vooraf regelmatig contact met jullie om een persoonlijke trouwceremonie voor jullie te kunnen verzorgen.

Een willekeurige trouwambtenaar voor 1 dag

Naast een BABS van de gemeente Maastricht of een zelfstandige trouwambtenaar mag je ook een willekeurig iemand als jullie trouwambtenaar voor 1 dag te benoemen. Een familielid of goede vriend bijvoorbeeld. Of een BNér, de burgemeester, etc. Ook dat moet je online melden bij de gemeente Maastricht. Als je er voor kiest dat een vriend, vriendin, familielid e.d. jullie trouwambtenaar voor 1 dag wordt, dan moet er bij de trouwceremonie wel een bevoegde ambtenaar van de gemeente aanwezig zijn om te controleren dat de huwelijksvoltrekking wel op een geldige wijze plaats vindt. 

Gratis trouwen in Maastricht

Zoals in iedere gemeente in Nederland kun je ook in de gemeente Maastricht gratis trouwen. Dit kan op 2 tijdstippen op maandagochtend. Het is een korte ceremonie van circa 10 minuten met alleen de 2 getuigen er bij. Je kunt ook niet kiezen voor een trouwambtenaar.

Meer informatie over trouwen in Maastricht

Gemeenteloket Maastricht
Mosae Forum 10
6211 DW Maastricht
Tel: 043 3504040
Website: www.gemeentemaastricht.nl
E-mail: post@maastricht.nl

Trouwbedrijven gemeente Maastricht


Ad Utens Fotografie

Ad Utens Fotografie

Maastricht
Tapijn

Tapijn

Maastricht
KENO Weddings

KENO Weddings

Maastricht



Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media