Trouwen in de gemeente Gennep

Als jullie trouwplannen hebben dan moet je dat bij de gemeente melden. Dit moet je online doen op de website van de gemeente Gennep. Zorg dat je DigiD bij de hand hebt. Deze "melding van het voorgenomen huwelijk" moet op z'n vroegst een jaar vóór de trouwdatum en uiterlijk 2 weken ervoor.  

Dit zijn de voorwaarden bij het trouwen in Gennep

  • Om te mogen trouwen in de gemeente Gennep moeten jullie allebei tenminste 18 jaar.
  • Je mag niet al met een ander getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Trouwen met familielid tot een bepaald kring is niet toegestaan.
  • Het huwelijk moet voor beide partners volledig vrijwillig zijn. Onder dwang trouwen is verboden. 
  • Als 1 van jullie onder curatele staat, dan ben je toestemming van de curator of kantonrechter nodig .

De melding van het voorgenomen huwelijk

Het eerste officiële deel van het trouwen begint bij de melding van het voorgenomen huwelijk bij de gemeente Gennep. Dit kan online en mag op z'n vroegst 1 jaar voor- en uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum plaats vinden. Maar het is verstandig om het niet op het laatste moment doet. Zeker als je wilt kiezen voor een trouwambtenar van de gemeente.

Trouwlocaties in de gemeente Gennep

Er zijn meerdere officiële trouwlocatie van de gemeente Gennep. Dat is het statige stadhuis, gebouwd in 1620! En zo zijn er nog een aantal rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Verder mag je voor iedere locatie in de gemeente een aanvraag indienen voor "een trouwlocatie voor 1 dag". Hebben jullie een trouwlocatie waar je wilt trouwen, vraag hier dan online toestemming voor aan. Center Parcs Het Heijderbos is ook één van die bijzondere trouwlocaties in de gemeente Gennep. 

Trouwambtenaren van de gemeente

Minstens zo belangrijk als de trouwlocatie is de trouwambtenaar,  ofwel de BABS. De gemeente Gennep heeft zelf enkele trouwambtenaren in dienst, ook wel BABS genoemd. (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). Deze kun je vinden op de website van de gemeente. 

Een zelfstandige trouwambtenaar boeken

Naast de trouwambtenaren van de gemeente Gennep mag je ook een zelfstandige trouwambtenaar boeken voor de trouwceremonie. Dit moet je dan wel melden bij de gemeente. Wij hebben de meest populaire zelfstandige trouwambtenaren in Limburg al voor je op een rij gezet. Zie: Populaire trouwambtenaren in Limburg >>

Familie, vriend of kennis e.d. als trouwambtenaar

Je mag ook zelf iemand als jullie trouwambtenaar voor 1 dag laten benoemen. Bijvoorbeeld een familielid, goede vriend of vriendin, de burgemeester, een BNer, als trouwambtenaar, etc.. Deze hoeft niet woonachtig in de gemeente of in Limburg te wonen. Ook dit moet je dan melden bij de gemeente Gennep. Als je kiest voor een trouwambtenaar voor 1 dag, dan moet er bij de huwelijksvoltrekking echter wel een bevoegde ambtenaar van de gemeente aanwezig zijn om te controleren of het huweijk wel geldig wordt voltrokken. 

Sobere huwelijksvoltrekking

Deze sobere huwelijksvoltrekking bestaat uit de wettelijke onderdelen van de trouwceremonie, met een korte toespraak. Deze wordt voltrokken in de vergaderruimte van het gemeentehuis en kan alleen op donderdag om 10.30 uur. De ceremonie, zonder muziek, duurt ongeveer 15 minuten. Er mogen maximaal 12 personen aanwezig zijn (inclusief bruidspaar en getuigen). Dit huwelijk dient minimaal 4 weken voor de trouwdatum te worden gereserveerd.

Gratis trouwen in de gemeente Gennep

De gratis trouwceremonie bevat alleen de wettelijke formaliteiten en wordt voltrokken in de vergaderruimte van het gemeentehuis. Gratis trouwen in Gennep kan op maandag om 09.00 of 09.15 uur. De ceremonie duurt ongeveer 10 minuten. Er mogen maximaal 12 personen aanwezig zijn (inclusief bruidspaar en getuigen). De ceremonie is zonder muziek.

Meer informatie over trouwen in Gennep

Gemeente Gennep
Ellen Hoffmannplein 1
6590 HD Gennep
E-mail: gemeente@gennep.nl
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media