Trouwen in de gemeente Meerssen

Jullie hebben de grote stap dus gezet...trouwen!! Een nieuwe stap in het leven die wel even goed voorbereid moet worden. En daar horen natuurlijk ook een aantal officiële onderdelen bij die je moet regelen. En juist die onderdelen zetten we hier op een rijtje. Dan weet je wat jullie te doen staat. Succes ermee!

De voorbereiding op het trouwen in Limburg

Die voorbereiding op de officiële stappen van het trouwen in Limburg begint bij de melding van het voorgenomen huwelijk bij de gemeente Meerssen en eindigt bij het moment dat jullie volmondig "JA" antwoorden op die ene belangrijke vraag van de trouwambtenaar van de gemeente Meerssen of natuurlijk van jullie zelf gekozen zelfstandige trouwambtenaar. Over het kiezen van de trouwambtenaar lees je verderop in dit artikel meer.

De melding van jullie trouwplannen bij de gemeente Meerssen

Die verplichte aanmelding van het voorgenomen huwelijk moet je op z'n vroegst 1 jaar en uiterlijk 1 maand voor de trouwdatum regelen bij de gemeente Meerssen. Dit kan gewoon thuis, online via de website van de gemeente. Je bent hier wel de DigiD van jullie beiden nodig. De informatie vind je op de website van de gemeente Meerssen, via deze link: Digitaal melden van het voorgenomen huwelijk.  Je moet hiervoor een aantal punten doorgeven:

  • de trouwdatum
  • jullie trouwlocatie in de gemeente Meerssen
  • de namen van de getuigen
  • de naam van de trouwambtenaar die jullie gaat trouwen
  • wel of geen trouwboekje
  • kopieën van jullie ID bewijzen

Trouwlocaties

De gemeente Meerssen heeft een aantal prachtige trouwlocaties waar bruidsparen voor de wet kunnen trouwen. Alle trouwlocaties in de gemeente Meerssen maken van jullie huwelijksdag een onvergetelijke dag.
• Gemeentehuis
• De Gloriëtte
• Proosdijhoeve 
• Leopoldskerkje in Meerssen
• De Synagoge

Een éénmalige trouwlocatie

Het is mogelijk om binnen de gemeentegrenzen van Meerssen te trouwen op een andere locatie. De locatie dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Voor het aanwijzen van een dergelijke locatie dient een schriftelijk verzoek gericht te worden aan het college van burgemeester en wethouders van Meerssen. De kosten bedragen € 559,- (maandag t/m vrijdag tussen 10.00 uur en 19.00 uur). Op zaterdag geldt een toeslag van € 234,- voor een huwelijksvoltrekking tussen 10.00 uur en 19.00 uur. Voor huwelijksvoltrekking tussen 19.00 uur en 10.00 uur geldt een (extra) toeslag van € 234,- van maandag t/m zaterdag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de ambtenaren van de burgerlijke stand.

Kies je voor een trouwambtenaar van de gemeente Meerssen?

De gemeente Meerssen heeft zelf ervaren trouwambtenaren in dienst. De zgn. Buitengewone Ambtenaren van de Burgerlijke Stand. Als je kiest voor een trouwambtenaar van de gemeente Meerssen, dan kun je dat online melden. Check wel eerst de beschikbaarheid via de gemeente. Maar er zijn nog 2 mogelijkheden om jullie trouwambtenaar te kiezen...

Zelfstandige trouwambtenaren

Het is dus niet verplicht om een trouwambtenaar van de gemeente Meerssen te kiezen. Je mag namelijk ook zelf een zelfstandige trouwambtenaar uit heel Nederland boeken. De meeste zelfstandige trouwambtenaren voltrekken overal de huwelijken. Zo kun je dus een trouwambtenaar kiezen die volledig past binnen het plaatje van jullie trouwdag. Lees dit artikel om een trouwambtenaar te vinden die bij jullie past.

Bijzonder: een trouwambtenaar voor 1 dag

Naast de eerdere 2 opties mag je in Limburg iedereen als trouwambtenaar voor 1 dag door de gemeente laten aanstellen. Dit mag een kennis, familielid e.d. zijn, maar ook een BNer, de burgemeester, etc. Dit kun je dan melden bij de gemeente. Die zal jullie dan de voorwaarden doorgeven voor zo'n trouwambtenaar voor 1 dag. Als je hiervoor kiest, dan moet er op de trouwdag wel een ambtenaar van de gemeente bij aanwezig zijn om te controleren of de huwelijksvoltrekking wel volgens de wettelijke regels verloopt.

Gratis trouwen in de gemeente Meerssen

Op maandagochtend om 9.00 uur en 9.15 uur kun je gratis trouwen in het gemeentehuis van de gemeente Meerssen. 1 van jullie moet dan wel in de gemeente Meerssen wonen. Gratis trouwen kan alleen in het gemeentehuis. Het is een korte huwelijksvoltrekking met een zeer beperkt aantal aanwezigen. Informeer bij gemeente naar de voorwaarden van het gratis trouwen in Meerssen.

Meer informatie over trouwen in Meerssen

Gemeente Meerssen
Beekstraat 51
6231 LE Meerssen
Tel: 043 3648100
Website: www.meerssen.nl
E-mail: info@meerssen.nl
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media