Trouwen in de gemeente Landgraaf

Gefeliciteerd met jullie trouwplannen! Nu je deze pagina over het trouwen in de gemeente Landgraaf bezoekt, zijn jullie dus al volop bezig met de voorbereiding op de trouwdag. En hier op TrouweninLimburg.nl helpen we je daar graag mee. Je vindt hier alle informatie over het trouwen in jullie gemeente. Alle verplichtingen, regeltjes, trouwlocaties, trouwambtenaren, de gemeentelijke kosten van het trouwen, etc... 

Voorwaarden voor het trouwen in de gemeente Landgraaf

Uiteraard moet je bij belangrijke stappen in je leven ook voldoen aan bepaalde regels. Nu zijn die voor het trouwen niet zo spannend, maar we noemen ze toch maar even om je volledig te informeren.

 • Om te mogen trouwen in de gemeente Landgraaf moeten jullie allebei 18 jaar of ouder zijn.
 • Natuurlijk mag je niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders.
 • Trouwen is niet toegestaan met familieleden zoals je eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus, e.d.
 • Het trouwen moet volledig vrijwillig plaatsvinden. Onder dwang trouwen is dus niet toegestaan. 
 • Mocht je onder curatele staan, dan heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De melding van het voorgenomen huwelijk

Bij die verplichte melding van het voorgenomen huwelijk moet je in ieder geval alvast een aantal gegevens doorgeven. Dit moet je uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum hebben geregeld en moet online, met DigiD. Voor die verplichte melding van jullie trouwplannen moet een aantal gegevens melden:

 • de trouwdatum (deze moet bekend zijn voordat je de melding kunt doen)
 • de trouwlocatie in de gemeente Beek waar jullie gaan trouwen
 • de namen van jullie getuigen
 • de trouwambtenaar die de trouwceremonie gaat voltrekken
 • moet er wel of geen trouwboekje komen
 • de kopieën van jullie ID bewijzen

Trouwlocaties in de gemeente Landgraaf

De gemeente Landgraaf beschikt over een aantal officiële trouwlocaties. Maar je kunt voor iedere andere locatie in Landgraaf toestemming aanvragen om daar te mogen trouwen. Als je op een externe locatie wilt trouwen, dan kun je daarvoor bij de gemeente een aanvraag doen voor een toestemming als trouwlocatie voor 1 dag. Dat kun je aanvragen op de website van de gemeente. Zo'n vrije trouwlocatie moet wel voldoen aan een aantal regels en voorzieningen.

Waar moet een zelf gekozen trouwlocatie aan voldoen:

 • Waarborg van veiligheid in- en rond de locatie
 • Er moet voldoende parkeergelegenheid zijn in de omgeving
 • Er mag geen (geluids)overlast plaatsvinden
 • Een kleedruimte voor de trouwambtenaar
 • Deugdelijke sanitaire voorzieningen
 • Het moet een locatie van goede zeden zijn
 • Beperking van geluidsoverlast, etc.

Trouwambtenaren van de gemeente Landgraaf

De gemeente Landgraaf heeft zelf een aantal trouwambtenaren in dienst. Als jullie kiezen voor een trouwambtenaar van de gemeente, dan zijn er 2 mogelijkheden. Namelijk dat de gemeente Landgraaf een trouwambtenaar aanstelt die jullie huwelijksvoltrekking gaat verzorgen. Maar je kunt ook zelf kiezen uit 1 van deze zgn. BABSen. Dit moet je dan wel zo vroeg mogelijk aangeven i.v.m. de beschikbaarheid van de trouwambtenaar.

Een zelfstandige trouwambtenaar kiezen

Het is niet verplicht om voor een "Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand" van de gemeente Landgraaf te kiezen. Je mag namelijk ook voor een zelfstandige trouwambtenaar kiezen. Zo'n zelfstandige trouwambtenaar moet je zelf boeken en daarna de gegevens doorgeven aan de gemeente. Deze zelfstandige trouwambtenaren hebben een eigen website waarop je de personen met hun visie en werkwijze kunt matchen met jullie wensen én budget.

Een familielid, kennis of BNér als trouwambtenaar

Naast de gemeentelijk- en zelfstandige trouwambtenaar is er ook nog de mogelijkheid om een willekeurig persoon als jullie trouwambtenaar voor 1 dag te laten benoemen. Dit mag een een familielid zijn, een goede vriend, een BNér, etc.. Ook dit moet je tijdig melden bij de gemeente Landgraaf. Als je er voor kiest dat een kennis, familielid e.d. jullie trouwambtenaar voor 1 dag wordt, dan is er bij de huwelijksvoltrekking wel een bevoegde ambtenaar van de gemeente Landgraaf aanwezig om er op toe te zien dat de trouwceremonie wel op een geldige wijze is voltrokken. 

Gratis trouwen in Landgraaf

Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om de mogelijkheid voor gratis trouwen aan te bieden aan de inwoners. Hierbij moet tenminste 1 van jullie tweeën in de gemeente Landgraaf wonen. Gratis trouwen is in alle opzichten wel een sobere aangelegenheid. Zo is er bij de gratis huwelijksvoltrekking geen rode loper bij de ingang, geen muziek en er wordt geen toespraak gehouden. Ook zijn het aantal getuigen en aanwezigen zeer beperkt. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand verzorgt alleen het formele gedeelte. De gratis trouwceremonie duurt ongeveer 10 minuten en vindt plaats op de maandagochtend in de spreekkamer van de Burgerlijke Stand.

Meer informatie over trouwen in Landgraaf

Gemeente Landgraaf
Raadhuisplein 1
6371 LA Landgraaf
Tel: 045 5695480
Website: www.landgraaf.nl
E-mail: gemeente@landgraaf.nl
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media