Trouwen in de gemeente Kerkrade

Jullie gaan elkaar dus het jawoord geven in de gemeente Kerkrade? Dan ben je hier alvast aan het juiste digitale adres! Met alle informatie die wij je hier geven over het trouwen in de gemeente Kerkrade kan er eigenlijk niets meer mis gaan. Je vindt hier alle info over de kosten van het trouwen, de verschillende soorten trouwlocaties, 3 mogelijkheden voor de trouwambtenaren, gratis trouwen in de gemeente Kerkrade, etc...

De melding van jullie voorgenomen huwelijk

Voordat je mag trouwen in de gemeente Kerkrade, moet je het "voorgenomen huwelijk" aanmelden bij de gemeente. Deze officiële melding van jullie trouwplannen kan eenvoudig online, op de website van de gemeente Kerkrade. Hierbij ben je de DigiD van jullie beiden nodig. Geen haast als jullie nog in het beginstadium van de voorbereiding op de trouwdag staan, want deze melding van het voorgenomen huwelijk mag je tot uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum doen. En niet eerder dan 1 jaar voor de trouwdag. 

Officiële voorwaarden

Om te mogen trouwen moeten jullie wel aan enkele (zeer officiële) voorwaarden voldoen:

• Je mag niet met iemand anders getrouwd zijn
• Je hebt niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap
• Je moet achttien jaar of ouder zijn om te mogen trouwen
• Je hebt geen familieband met je partner, bijvoorbeeld (half)broer, (half)zus, kind e.d.
• De getuigen die je kiest moeten achttien jaar of ouder zijn

De trouwlocaties van de gemeente Kerkrade

In de gemeente Kerkrade zijn een aantal "officiële trouwlocaties van de gemeente". Dit zijn dus locaties van de gemeente, zoals het stadhuis, maar ook een aantal bijzondere externe locaties die het predicaat "officiële trouwlocatie van de gemeente Kerkrade" hebben gekregen. Als jullie in 1 van deze locaties gaan trouwen dan hoeft er geen aanvraag worden gedaan, omdat zo'n "officiële trouwlocatie" dus al aan alle voorwaarden voldoet.

Zelf een trouwlocatie kiezen

Hebben jullie een mooie locatie op het oog waar je graag wilt trouwen? Dan moet die locatie voldoen aan een aantal eisen die de gemeente Kerkrade er voor heeft opgesteld. Die voorwaarden zijn o.a. de veiligheid, hygiëne, goede zeden, parkeergelegenheid, geen overlast, etc. Als er op zo'n locatie al vaker getrouwd is, dan weet de eigenaar of uitbater van de locatie wel hoe deze op jullie trouwdag de titel van "trouwlocatie voor 1 dag"  krijgt toegewezen.

De keuze voor de trouwambtenaar in Kerkrade

De gemeente Kerkrade heeft  zelf een aantal trouwambtenaren in dienst. Daarnaast kun je ook voor een zelfstandige trouwambtenaar kiezen. Die trouwambtenaren vind je in de pagina Trouwambtenaren, hier op TrouweninLimburg.nl. Ook heb je de mogelijkheid om een familielid of iemand anders jullie trouwceremonie te laten voltrekken. Deze persoon wordt dan door de gemeente aangesteld als trouwambtenaar voor 1 dag. Hier zitten wel een aantal regels aan vast. De gemeente Kerkrade kan jullie daar over informeren.

Gratis trouwen in Kerkrade

Je kunt onder een aantal voorwaarden ook gratis trouwen in de gemeente Kerkrade. Hiervoor is 1 dag aangewezen met slechts 2 tijdstippen. Als je hier gebruik van wilt maken informeer dan eerst naar de beschikbaarheid voor het gratis trouwen. Het is een sobere huwelijksvoltrekking, kort en zonder muziek, én met een beperkt aantal aanwezigen. 

Meer informatie over trouwen in Kerkrade

Gemeente Kerkrade
Markt 33
6461 EC Kerkrade
Tel: 045 5676395
Website: www.kerkrade.nl
E-mail: gemeentehuis@kerkrade.nl
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media