Trouwen in Heerlen

Voor het trouwen in de gemeente Heerlen is alles prima geregeld. Op de website van de gemeente vind je alles wat je moet weten voordat je elkaar het jawoord kunt geven... in Heerlen! Alles over de officiële trouwlocaties van de gemeente Heerlen, de vrije trouwlocaties, de verschillende mogelijkheden van de trouwambtenaren en natuurlijk ook de kosten voor het trouwen én het gratis trouwen in Heerlen!.

De melding van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente

Jullie hebben nu dus trouwplannen? Dan moet je in ieder geval het voorgenomen huwelijk bij de gemeente Heerlen melden. Je moet hiervoor eerst telefonisch de trouwdatum en de tijd doorgeven en daarna kun je online de melding van het huwelijk doorgeven. Die melding mag je op z'n vroegst 1 jaar voor de trouwdag en uiterlijk twee weken van tevoren.

Wonen in het buitenland en trouwen in de gemeente Heerlen?

Woont 1 van jullie in het buitenland en willen jullie trouwen in Heerlen? Dan moet je dit doorgeven bij de melding van jullie huwelijk. Maar als jullie allebei in het buitenland wonen, dan moet je tijdig eerst een melding doen bij de gemeente Den Haag. Als dat is geaccepteerd dan kun je gewoon de voorbereiding treffen, net als iedereen die gaat trouwen in de gemeente Heerlen.

De voorwaarden waaraan jullie moeten voldoen

  • Je bent niet al met iemand anders getrouwd.
  • Je hebt niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • Jullie horen beiden 18 jaar of ouder te zijn.
  • Jullie mogen geen bloedverwantschap met jelkaar hebben, bijvoorbeeld (half)broer, (half)zus, kind e.d.
  • De getuigen moeten wel  18 jaar of ouder zijn.

Officiële trouwlocaties in de gemeente Heerlen

De gemeente heeft 5 locaties aangesteld als officiële trouwlocatie van de gemeente Heerlen. Dat betekent dat je hiervoor geen toestemming als trouwlocatie voor 1 dag hoeft aan te vragen. Deze locaties zijn:

Alternatieve trouwlocaties

In de gemeente Heerlen mag je ook trouwen op zgn. vrije trouwlocaties. Uiteraard zijn hier wel een aantal logische voorwaarden aan verbonden, zoals de veiligheid in en rond de locatie, hygiëne, goede zeden, bereikbaarheid, parkeergelegenheid, geen overlast, kleedruimte voor de trouwambtenaar, etc. Je kunt gerust alvast een favoriete locatie uitzoeken en deze voorstellen bij de gemeente. De kans is groot dat deze wordt geaccepteerd, zolang jullie je dus houden aan de genoemde voorwaarden. En als er al regelmatig getrouwd is, dan kan de locatiehouder jullie hier eenvoudig bij adviseren.

3 keuzes voor een trouwambtenaar

Er zijn een aantal trouwambtenaren in dienst van de gemeente Heerlen. Deze kun je enkele weken voor de trouwdatum kiezen i,v,m, de beschikbaarheid.  Daarnaast kun je ook voor kiezen voor een zelfstandige trouwambtenaar. Die zelfstandige trouwambtenaren kun je zelf boeken en de naam melden bij de gemeente. Ook is er de mogelijkheid om een familielid, vried(in), BNér e.d. jullie trouwceremonie te laten voltrekken. Deze persoon wordt dan aangesteld als trouwambtenaar voor 1 dag. Hierbij komt nog wel enig contact en papierwerk kijken. Bekijk het artikel 4 manieren om jullie trouwambtenaar te kiezen, dat we hiervoor hebben geschreven.

Gratis trouwen in Heerlen

Er is ook een mogelijkheid om gratis te trouwen in de gemeente. Hier zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zoals de aanwezigheid van een zeer beperkt aantal personen, 2 getuigen, een korte trouwceremonie, geen gekozen trouwambtenaar e.d. Gratis trouwen in Heerlen kan alleen op maandag om 10.00 en 10.20 uur in het Stadhuis.

Meer informatie over trouwen in Heerlen

Gemeente Heerlen
Geleenstraat 25-27
6411 HP Heerlen
Tel: 045 5605040
Website: www.heerlen.nl
E-mail: gemeente@heerlen.nl

Trouwbedrijven gemeente Heerlen


Mynt Jewels & Watches

Mynt Jewels & Watches

HeerlenBezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Brabant

Volg ons op social media